Arayüz Tasarımı (UI) ve Kullanıcı Deneyimi (UX)
Bulunduğumuz zamanda, herhangi bir iş için çalışacak tasarımcı bulmak çok kolay… Fakat arayüz tasarlama bölümünde, tasarım şablonunu iyi bilen, uzman bir tasarımcı bulmak çok zor.
Gaziantep'ten sonra şimdi tüm Türkiye’ye hizmet vermekteyiz. Her arayüz tasarlama operasyonlarında, en doğru çözümü bilmeniz, bu çözümleri proje de uygulamaya çalışmak, sizi diğer arayüz tasarımcı adaylarından bir adım öne çıkartacaktır. Bu yazımızda sizlere, webdeki projelerin arayüz tasarlama için kullanılabilen 9 tane öneri ve bilgi hazırladık. Ayrıca arayüz tasarlamada yapılmakta olan yanlışları tartışacağız.
Arayüz Tasarlamalarının (UI) Kullanıcı Deneyimi (UX) Üzerindeki Etkisini Anlamak
İlk olarak UI’ın (arayüz tasarımı), UX (kullanıcı deneyimi) üstünde çok hayati bir değere sahip olduğunu bilinmesine rağmen, çoğu zaman bu terimler hatalı kullanılmakta. UX tutarlılığının çok büyük bir alanı vardır.
Tabi ki bunda UI’ın önemsiz olduğu anlamını çıkartmamalıyız. Herkesin bildiği üzere arayüz tasarlama bir internet sitesini ya da bir uygulamayı, yukarılara çıkarmaktadır. Lakin UX mimarları (tasarımcı) etkilenme, mimari, net sınıflanmaların oluşması, metin yazarlığı, tasarım ve yazılım yapanların anlaşma gibi birtakım etkenleri göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. İsminden de anlaşılacağı gibi, en baştan en sona kadar tecrübelerin tasarlanmasıdır.
Çok iyi bir arayüz yapmak için, UI tasarımcılarının, ne gibi sorunların çözüleceğini belirlemek, kullanıcı akışının nasıl olacağını belirlemek gibi, kullanıcı tecrübesi bakımından gelmekte olan bilgi akışına güvenmek lazım. Tüm bu kaynağa ulaşıldıktan sonra, arayüz üstünde çalışmaya başlama, arkasından taslak oluşumuna geçilmesi ve UX tasarlayanlar tarafınca denenmesi, en ideal ve mantıklısıdır. Böylece yapılan işlerde, sonradan büyük düzenlemeler yapmaya gerek kalmaz.
Hedef Kitlenizi Belirleyin
Kullanıcıdan nasıl bir arayüz dizaynı istediğini detaylı bir şekilde anlatırsa, ilerleyen zamanlarda sizin için kötü sürpriz olmaz. İnternet sitesi yapma aşamasındaysanız, ileride hedef kitlenizin kim olmalı sorusuna cevap vermeniz gerekmektedir. Gereksiz detayları ise kaldırabilirsiniz. Kişileri size çekmesi için, ne istediklerini bilmeniz gerekir ve müşterilerinize tam bir sunum yapabilmelisiniz. Bu aşamada kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Bu noktada yapabileceğiniz en iyi şey, rakiplerinizi izlemektir. Hangi internet sayfaları yapacağınız projeye daha çok benzemektedir? Aynı tema ve renk tonlarını mı kullanmaktalar? Aynı biçimi mi yoksa farklı bir stil mi kullanıyorlar? Görsellik, sizin hedef kitlenize mi daha mı uygun? Bu sorular ve bulacağınız cevaplar sizi 1 adım öteye götürür.
Dizayn şablonlarını oluşturarak, kendi beklentilerinizden ayırıp, internet sayfalarının daha basit bir şekilde kullanılmasını sağlarsınız. İlk yapacağınız iş, hedef kitlesini seçmektir. Daha sonra projenizi kullanıma sunarak, test ettirmelisiniz. Gelecek iyi ya da kötü tepkiler, çok ama çok önemlidir. Bu sebeple tepkileri çok iyi bir biçimde analiz edin.
Basit ama Tutarlı Olmalısınız
Arayüzünüzün iyi olmasının sebebi basit ve kolay kullanımından belli olur. Basitlik derken 1 – 2 buton ya da sağ da sol da animasyon koymak değildir. Yaptığınız tasarımın kullanışlı, rahat anlaşılır ve basit olması gerekir. Kullanıcıların uygulama ya da internet sitesini dolaşmak için pusula veya harita kullanmaması lazım. Kullanıcıların nereye gideceklerini bilerek, yönlendirme yapmalısınız. Bu da arayüzü tasarlayan olarak, sizin işiniz…
Daha sonra ise tek tek incelemeye geçtiğiniz renk, yazı boyutu ve stilleri, gelecek iyi ya da kötü tepkiler gibi etkenleri kullanarak çok iyi bir iş çıkarabilirsiniz. Arayüzün, projenin her aşamasında tutarlı olması gerekmektedir. Kullanıcılar sizin arayüzünüzü kullanırken, çok hızlı bir şekilde alışmalıdır. Çok uçuk kaçık tasarım modellerine girmenizi bu yüzden önermemekteyiz.
Görsel hiyerarşi oluşturmak
Bir arayüz için en önemli nesneleri, kullanıcının ilgisini çekmektir. Bunu sağlamak çok zor bir olay değil. Binlerce yöntem ile bunu başabilirsiniz. Aklınıza gelecek en basit bir yöntem bile, büyük sorunlar çıkartabilir. Netflix örneğinde olduğu gibi, ana sayfa açıldığından, gözünüzden kaçması imkânsız şekilde tasarlanmış birkaç tane tavsiye hemen dikkat çekmektedir. Netflix’in ana sayfasını açtığınız zaman, karşınıza güzel hazırlanmış bir hiyerarşi çıkar. Sizde bu hiyerarşiyi kullanacaksanız, arayüzünüzde dikkat çekmesini istediğiniz bölümleri vurgularsınız. Daha önceki yazımızda belirttiğimiz gibi, arayüz tasarımı yaparken tutarlılık çok önemlidir. Yaptığınız tasarımın dışında olan bir şey, çok işlevsel ve faydalı olabiliyor. Şunu unutmayın görsel kalıp kırıldığında, arayüzü kullanacak olanların dikkat ve ilgisini çekersiniz.
Yazı Tarzlarını Doğru Kullanmak
Görsel hiyerarşiyi dört dörtlük bir şekilde oluşturmak için, başka ve kibar bir yol olan yazı tarzlarını kullanmalısınız. Bu metot, güzel bir yazı şekli bulayım ve tüm arayüzümde kullanayım gibi basit değil.
Arayüz tasarımına yeni başlayacaksanız bunu unutmayın. Her yazı tipinin bir karakteri vardır. O karakterin sizin hedef kitlenize uygun olmalıdır. IHS Blog sayfasının tüm dizaynında, kullanıcılar için önem arz eden bilgilerin, özel olarak vurgulandığını görürüz. Tabi ki her bilgiyi de vurgulamak doğru bir şey değildir. Ayrıca arka plan temanız ile tam tersi bir renk oluşturmak, yazılarınızın ön plana çıkmasını ve daha rahat okunmasını sağlamaktadır. Mavi üzeri kırmızı ya da sarı üstüne pembe gibi bazı renk karışımları, iğrenç bir sonuca yol açabilir. Tasarımcı olarak belli zevkleriniz olmalı ve o zevklerinizi bu işe aktarmalısınız. Böylece çok doğru işler çıkabilir.
Kontrast Renk Uyumuna Dikkat
Tasarım için doğru ve yakışır renk ya da renk tonlarını seçmek bir sanattır. Bu madde de sizlere dikkat çeken arayüz projelerindeki, renklerin uyumunun nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz. Bu renkler, görsel hiyerarşiyi kişiye aktarmak, nesneler arası iletişim kırma ve genel olarak arayüz tasarımını yükseltmek, hedef kitlenizin ilgisini çekmeye yarar.
Bir arayüz projesinde çalışma yaparken, görsel ipuçları aktarmak için, tekdüzeliği korumak için birbirlerine benzer renk yaratmaya çalışacaksınız. Bu yazımızda ve beşinci madde de belirttiğimiz gibi, kontrast renkler, arayüzü kullanacak kişilerin dikkatini çekmek içinde kullanılıyor.
Kullanıcı Tepkilerini Dikkate Alın
Arayüzler, insanlar kullanılsın diye yapılmaktadır. Tasarımı planlarken bunu aklınızdan çıkarmayın. İnternet sayfa projelerinin en büyük yararlarından biri, arayüzü kullanan kullanıcılara geri bildirim mesajı tasarlama şansınızın olmasıdır.
İş Birliği Başarıya Götüren Altın Maddedir
Projenizi tamamlarken, yapamadığınız ya da tıkandığınız noktalarda kendinizi bir anda takım içerisinde bulabilirsiniz. Atalarımızın da bu konuyla ilgili çok güzel bir atasözü vardır. ‘’Bir elin ne si var, iki elin sesi var’’ Grup çalışması her zaman sizi başarıya götürür.
Bütünü Birleştirme
Arayüz tasarlamak kesinlikle kolay bir iş değildir. Onlarca şeyi kafanızda ölçüp, tarttıktan sonra epey bir zaman harcayarak hayata geçirmeye çalışırsınız. Özellikle arayüz tasarımcılarının hayatını kolaylaştırmaya yarayacak birçok bilgiden bahsettik. Bu önerilerimizi dinleyerek çok daha iyi bir arayüz tasarımcısı olabilirsiniz. Arayüz tasarlama, çok ürkütücü bir meslek olmasıyla birlikte, sizlere kendi hayal gücünüz ile sınırsız çalışmalar yapabileceğini göstermektedir. Şunları unutmayın. Yapacağınız arayüzler basit olmalı, kolay kullanımı olmalı, hedef kitlenizin ilgisini çekecek renkler kullanılmalı, font uyumu kusursuz olmalı, kullanıcı geri bildirimi ile sürekli iletişim sağlanmalı ve hepsinin birbiri ile bağlantısı olmalı. Saydığımız birçok etkenin dengelenmesi ile birlikte kusursuz tasarımlar çıkabilir.
Cuma Bozkurt